– Jag gick in lägenheten med vår larmnyckel och kände direkt att något var fel. Det låg två dagstidningar på hallmattan och ljudet inifrån, ett rosslande. Jag kände en stark obehagskänsla. Någonting var mycket fel, berättar Fredrik Wigerskog för SvT.
Fredrik fann mannen liggande okontaktbar på sängen med fötterna på golvet. Mannen hade legat så i cirka 36 timmar. Han andades tungt. Fredrik ringde genast efter ambulans. En kort tid därefter dog mannen.
Fredrik Wigerskog kontaktade sin chef och ville att företaget skulle göra en lex Sarah-anmälan.
– Jag hörde direkt paniken i rösten: ”Lugn, lugn – vi avvaktar!”. Vi diskuterade i dagar. Men någon lex Sarah fick inte göras för värsta scenariot var att företaget skulle gå i konkurs, berättar Fredrik.
Händelsen inträffade för två år sedan, men Fredrik kan inte släppa den.
– En fördel är att jag lärt mig mycket av det som hände. Nu vågar jag ta beslut som inte är så lätta och bekväma. Och jag har reflekterat över varför jag jobbar inom omsorgerna – för att det är de äldre jag ska hjälpa.
I en annan artikel skriver Svt att IVO har granskat alla cirka 400 lex Sarah-anmälningar som rör äldreboenden under åren 2011 och 2012 och upptäckt stora regionala skillnader.
Ett exempel på detta är att från Norrbottens län skickades 27 lex Sarah-anmälningar, medan det i befolkningsmässigt jämförbara Kalmar län, inte gjordes en enda sådan under perioden.