
Ska vi sluta tramsa om ”papperslösa” inte är illegala? Detta bekräftar en gång för alla Sveriges Regering och Riksdag bryter mot Dublin III kalla illegala för papperslösa inte avvisas enligt Dublin III? Vem anmäler Sverige till EU-domstolen eller EU-kommissionen Sverige bryter sina egna grundlagar man varit med att forma inte ska gälla Sverige?
EU medborgare resa fritt 3 månader inom EU:
Alla EU-medborgare har rätt att vistas fritt i ett annat EU-land i tre månader.
Men lägren byggs ofta på privat mark, där ägaren via Kronofogdsmyndigheten och polisen kan verkställa avhysning. Resultatet blir en flyttcirkus, där människor som legalt vistas i landet rör sig från en olaglig bosättning till en annan. Ibland tar de med sig bilar och husvagnar, ibland beslagtas dem.
– Det blir en väldigt konstig situation. Å ena sidan kör polisen bort de här människorna, å andra sidan är de i stort behov av hjälp, säger Bienvenido Flores, som i ett och ett halvt års tid varit ombud för den rumänska gruppen i Högdalen.
Han riktar kritik mot Stockholms sätt att hantera frågan.
– Staden tar inte sitt ansvar. Jag har varit i kontakt med socialborgarrådet i Stockholm för att man ska erbjuda toaletter och papperskorgar. Men intresset är noll, säger han.
Personer som har fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige, medan de som fått uppehållstillstånd snabbt ska kunna bosätta sig i en kommun. Det är två av målen när regeringen i morgon ger Migrationsverket i uppdrag att analysera hela asylprocessen. Ungefär 6 000 personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige har fastnat i boenden de haft som asylsökande. Och 12 000 personer som har fått avslag på sin asylansökan är kvar i landet. Det konstaterar regeringen i budgetpropositionen, och drar slutsatsen att det krävs ”ytterligare åtgärder”.
– I takt med att migrationen ökar ställs mycket högre krav på systemen för mottagande och prövning, och på berörda myndigheter, för att man ska utföra verksamheten på bästa sätt, säger migrationsminister Tobias Billström (M).
I morgon beslutar regeringen att ge Migrationsverket i uppdrag att analysera processen – från ansökan om asyl till bosättning eller återvändande. En rad myndigheter, som Arbetsförmedlingen, Domstolsverket, Kriminalvården och Rikspolisstyrelsen, ska delta i arbetet.
– Skälet till att vi ger det här uppdraget är att vi vill se resultat. Vi har en prioritering som enkelt kan sammanfattas i två mål. Personer som beviljas uppehållstillstånd ska så snabbt som möjligt tas emot i en kommun och påbörja etableringsprocessen i Sverige. Därutöver ska det finnas effektiva processer som stödjer att de som har fått ett lagakraftvunnet avvisnings- eller utvisningsbeslut lämnar landet, säger Tobias Billström.
I vilken utsträckning uppfylls målen i dag?
– Inte tillräckligt mycket. Det finns flaskhalsar.
För att upprätthålla ett rättssäkert asylsystem är det, enligt regeringen, viktigt att processen är så kort som möjligt och har ett tydligt avslut. Det är ett ”problem” att personer blir kvar länge i Sverige, trots att de har fått ett avvisningsbeslut, förklarar Tobias Billström. Det leder både till att migrationspolitikens legitimitet undergrävs och till merkostnader. Han vill dock inte precisera hur återvändandet ska öka.
– Det är upp till myndigheterna att återkomma till regeringen och rapportera av detta.
En lång väntan på att få flytta från Migrationsverkets boende till en kommun försenar etableringen för dem som har beviljats uppehållstillstånd, och kostar också pengar, säger Tobias Billström.
– Det leder till att den integrationsprocess som ju måste äga rum i kommunerna blir uppskjuten, med konsekvenser för sådana frågor som handlar om självförsörjning, och ytterst arbetslinjen.
Uppdraget ska slutredovisas i oktober 2014.
Illegala jobbar i hushållsnära sektorn:
Igår presenterade EU:s byrå för mänskliga rättigheter en ny rapport om arbetsförhållandena för papperslösa i den hushållsnära tjänstesektorn. Den pekar på den utsatthet som dessa personer befinner sig i.Många arbetar för låg lön, har väldigt långa arbetsdagar och får inte någon ersättning för arbetsrelaterade olyckor. De flesta vågar inte heller anmäla eller klaga på sin arbetsgivare då de kan riskera att bli utvisade.
Rapportens resultat kommer inte som någon nyhet, men den visar ändå på en svår situation som vi måste göra något åt. Det vi har gjort så här långt på EU-nivå handlar dels om att ställa hårdare krav på arbetsgivarna, genom att bland annat kräva att de har alla papper i ordning och att personerna de anställer har de tillstånd som krävs, dels föreslagit förbättrade villkor för säsongsarbetare. Men mycket mer behöver göras.
En åtgärd som rapporten föreslår är att införa gemensamma standarder för arbetsvillkoren inom den hushållsnära tjänstesektorn. Vi behöver också öka de lagliga vägarna till Europa och förbättra informationen om dem. Vi jobbar just nu på att sätta upp en migrationsportal för att kunna ge saklig och användbar information till dem som av olika anledningar söker sig till EU. Målet är att den ska vara färdig till hösten.
Mer behövs göras även på nationell nivå för att se till att svarta jobb görs vita. Det här är en viktig framtidsutmaning som hela Europa måste ta på allvar. Dagens rapport kan bidra som inspiration i det arbetet.
Utredningen konstaterar att det i dag lever upp till 35 000 papperslösa flyktingar i vårt land. Många lever under svåra förhållanden och har inte tillgång till adekvat hälso- och sjukvård. Det är oacceptabelt att människor lever i vårt land utan rätt till subventionerad hälso- och sjukvård. Detta borde bekymra hela vårt samhälle som nu måste ta sitt ansvar.
Trots att regeringen har haft utredningens slutbetänkande under snart ett år verkar kraften inte finnas till för att genomföra de förändringar som både FN:s specialrapportör Paul Hunt och regeringens egen utredare kommit fram till.
Mot denna bakgrund har vi gruppledare från sex partier från både majoritet och opposition i Landstinget Sörmland gått samman, och skrivit ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt. Vi kräver att regeringen agerar snabbt för att få till stånd en ändring av gällande hälso- och sjukvårdslagstiftning, så att alla papperslösa flyktingar får samma rätt till vård som dem med permanent uppehållstillstånd.
Landstinget Sörmland beslutade redan i höstas att från och med 1 januari 2012, ge asylsökande och papperslösa som stadigvarande uppehåller sig i Sörmland rätt till sjukvård, tandvård, samt habilitering och hjälpmedel, på lika villkor som för personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd. Redan 2010 införde landstinget rätt till akut sjukvård för papperslösa.
Sedan beslutet i höstas om att papperslösa och asylsökande även ska omfattas av specialistvården, pågår ett intensivt arbete i landstinget med att anpassa policydokument och riktlinjer. Den reformering av lagstiftningen som regeringens egen utredare föreslår överensstämmer i huvudsak med de förändringar som införts eller håller på att införas i Sörmland.
Å ena sidan kan det hävdas att rätten till vård ska vara lagstadgad och därmed en fråga för regering och riksdag. Å andra sidan är vi landstingspolitiker skyldiga att verka för att hälso- och sjukvårdslagens mål om ”en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen” uppfylls, samt att följa lagens krav om att ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.”
Ett beslut om att ge samtliga papperslösa som stadigvarande vistas i vårt land rätt till hälso- och sjukvård måste lyftas över oenigheter om ekonomi – det är en etisk och moralisk fråga, och ytterst en fråga om mänskliga rättigheter.
Asylsökande och papperslösa lever under stor press och är mycket utsatta. Sverige har fått utstå hård kritik från såväl humanitära organisationer som FN för att papperslösa utestängs från sjukvården.
anf.148 Rossana Dinamarca (V): ingen människa är illegal:
Herr talman! I Sverige finns människor som lever gömda och utan papper.
De kallas papperslösa, vilket betyder att de saknar formell rätt att vistas i landet men att de likafullt är här. Utan tillgång till de vanliga strukturerna för sjukvård, skola och arbete är denna grupp helt ställd vid sidan av det skyddsnät som de flesta av oss tar för givet. Papperslösa lever i ett slags skuggvärld utan trygghet och säkerhet. De tvingas arbeta svart för att överleva och bygga nätverk med sina landsmän och andra papperslösa eftersom de inte har tillgång till samhällets ordinarie strukturer.
Ofta talas det från myndigheters sida om att dessa människor är ”illegala”, vilket ger sken av att det rör sig om brottslingar och bedragare. Det är helt felaktigt. Ingen människa är illegal. Regeringen har också gett sitt tydliga besked till dem som lever papperslösa i Sverige: ”Ni har er själva att skylla för er situation och borde omgående åka härifrån, för ni har inget att frukta vid hemresa.”
Motargument:
Schengen: detta gäller för inresa i EU:
Villkoren för att beviljas inresetillstånd är dock tydliga.
– Det brukar vara så att man i sin ansökan ska bifoga dokumentation som styrker vad man har för ärende i landet man besöker. Att helt enkelt styrka syftet med sitt besök och visa upp korrekta identitetshandlingar, förklarar hon.
Det är ett tillvägagångssätt som ligger helt i linje med hur man enligt Niklas Herrström arbetat på Luger:
– Vi har skickat en inbjudan som i sin tur bifogats ansökan om inresetillstånd där det framgår att vi tar hand om artisten. Att vi står för boende och resor. Vi har aldrig haft liknande problem tidigare.
Så sent som i maj genomförde Omar Souleyman en spelning i Fribourg, Schweiz. Detta trots att samma bedömningar för inresetillstånd, enligt Maria Westman Clément, ska gälla inom hela Schengenområdet.
– Sedan är det klart att det blir enskilda bedömningar av olika tjänstemän på olika platser. Man har även möjlighet att överklaga inom tre veckor om ny information framkommer.
EU släpper visumkrav för turkiska medborgare:
Turkiet och EU skrev i dag på en överenskommelse som kan leda till att turkiska medborgare i framtiden får resa till EU utan visum. Samtidigt lovar Turkiet att ta emot migranter som sänds tillbaka efter att ha försökt ta sig in i EU utan tillstånd.
Bägge parter beskriver det som ett avgörande avtal. ”Vi upplever en historisk dag”, sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu. Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström talade också om en historisk dag för relationerna mellan EU och Turkiet.
– Samarbetet mellan EU och Turkiet har tagit ett enormt steg framåt, sa Malmström.
Parterna ska arbeta för att turkiska medborgare på sikt ska kunna resa till EU utan visum. Men medan turkiska medier talar om att visumfrihet kan bli möjlig om cirka tre år, så var Cecilia Malmström betydligt mer försiktig.
– Det är för tidigt att säga hur länge dialogen kommer att pågå, sa hon.
Turkiet åtar sig i utbyte att ta tillbaka migranter som tagit sig via Turkiet in i EU utan tillstånd och skärpa gränskontrollen. Men vägen hit har inte varit helt enkel, säger Sveriges utrikesminister Carl Bild.
– Det har ju suttit lite hårt inne att få det där, vi har förhandlat om detta. Det är framför allt Cecilia Malmström som arbetat med detta, så det är ett genombrott och det är mycket bra. Det är viktigt när det gäller återtagandeavtalet men det gör också att vi kan gå framåt i viseringsdialogen, säger han.
Hur mycket är detta ett sätt att säga åt Turkiet att ni kommer så här långt men inte längre, det vill säga hela vägen in i unionen?
– Nej det är det inte alls, utan vi har ju öppnat ett kapitel, vi ska diskutera i morgon hur vi kan möjligtvis gå vidare med nya kapitel, det finns ju förutsättningar för detta. Men det är en del i detta att syresätta relationerna lite bättre än vad vi har haft de allra senaste åren.
Dublinförordningen första land är asylland:
En annan viktig del i EU:s asylpolitik är vilket EU-land som ansvarar för att ta emot en asylansökan. Reglerna om detta finns i Dublinförordningen. Det är det första landet där asylansökan lämnas in som ansvarar för asylprocessen. Personer ska alltså inte kunna söka asyl i flera länder. Om en asylsökande har familj som redan har fått asyl i ett annat EU-land ska det landet även behandla denna asylansökan. Alla personer över 14 år som söker asyl i ett EU-land ska lämna ett fingeravtryck. Det är för att förhindra att de söker asyl i flera länder.
Inom EU är det Dublinförordningen som avgör i vilket land den asylsökande ska söka asyl.
Enligt Dublinförordningen ska asyl sökas i det första land den asylsökande anländer till från tredje land (alltså ett land utanför EU). Om en asylansökan är inlämnad i ett annat EU land ska alltså detta land skicka tillbaka den asylsökande till det EU-land han eller hon först kom till. Detta gäller inte om den asylsökande redan bott i landet i mer än 6 månader före han eller hon lämnar in sin asylansökan.
År 2009 beslutade migrationsverket att skicka tillbaka 3 584 asylsökanden till ett annat EU-medlemsland i enlighet med Dublinförordningen. Flest av dessa var medborgare i Somalia, följda av personer från Kosovo och Irak. Det EU-land Sverige återsänder flest asylsökande till är Italien, följt av Grekland och Polen.
2009 begärde andra EU-länder att Sverige skulle ta tillbaka 2 896 asylärenden i enlighet med Dublinförordningen. Av dessa beslutade Migrationsverket att överta 97 asylärenden och återta 2 150 personer som redan fått sin asylansökan prövad i Sverige. De länder som oftast begär att Sverige ska ta över eller återta ett asylärende enligt Dublinförordningen är Tyskland, Norge och Finland.
Migrationsverket har under 2010 kommit under prövning av migrationsdomstolen delvis på grund av Dublinförordningen. I resultat av det så bestämde migrationsdomstolen att Sverige ska ta över en asylprövning från Grekland istället och ta avstånd från Dublinförordningen. Utifrån domen valde Migrationsverket att tillsvidare pröva asylärenden från Grekland i sak i Sverige istället för att avgöra beslut om återsändningar baserad på Dublinförordningen.
Cecilia Wikström – Första medlemsland asylland:
Dublin III-förordningen bygger på samma princip som tidigare Dublinförordningar, nämligen att det första medlemsland en asylansökande ankommer till ska vara ansvarig för att utreda den personens asylansökan. Många människor reser vidare genom EU och kan då komma att föras tillbaka till första ankomstland. Dock finns det undantag för sådana överföringar, till exempel om personen har familj som redan befinner sig i ett annat medlemsland eller om personen befinner sig i en särskilt utsatt situation på grund av till exempel sjukdom.
Tidigare har reglerna och ansvarsfördelningen mellan medlemsländerna varit oklar. Detta har nu förtydligas i den nya förordningen som Cecilia Wikström har varit parlamentets rapportör för. Tidsfrister och kostnadsansvar är nu tydligt angivna mellan medlemsländerna för att undvika missförstånd och att människor blir offer för haltande byråkrati och faller mellan stolarna.
Den nya förordningen innehåller även förstärkta garantier för de asylsökande. Familjebegreppet är utvidgat för ensamkommande flyktingbarn vilket innebär att de nu även kan återförenas med mor- och farföräldrar samt föräldrars syskon som befinner sig i ett medlemsland. Det är också möjligt att överklaga ett beslut om överföring och i väntan på det beslutet har man rätt att stanna i det land man befinner sig.
Det har införts en ny paragraf som innebär att ett medlemsland inte får lov att överföra en person till ett annat medlemsland enligt Dublinprincipen om det finns risk att personen kommer att utsättas för inhuman och förnedrande behandling.
Sedan cirka två år har alla överföringar till Grekland stoppats efter en dom i Europadomstolen, men med denna nya paragraf har medlemsländerna skyldighet att göra denna bedömning själva och inte avvakta ett domstolsbeslut. Ytterligare en nyhet i den nya Dublinförordningen är ett nytt övervakningssystem.
En förutsättning för att det gemensamma asylsystemet ska kunna fungera är att alla medlemsländer korrekt implementerar lagstiftningen. Genom en ständigt pågående övervakning av hur asylsystemen i medlemsländerna fungerar ska det bli lättare att på ett tidigt stadium upptäcka problem och att få hjälp från kommissionen och EASO (Europeiska asylkontoret) för att komma till rätta med problemen, innan det urartar som det gjort i Grekland där asylsystemet fullständigt kollapsat.
/PKcensuren