Något sådant skulle aldrig få komma ut i Sverige, men i Storbritannien får man skriva om i stort sett vad som helst. Där har pressen inte glömt bort att deras uppdrag är att granska makten, inte sitta i knät på den och spinna förnöjt. Men självklart förekommer samma fenomen i Sverige! Hur mycket det kostar oss kommer vi nog aldrig att få veta. Här är en fingervisning.
£100,000 per dag (drygt en miljon kronor) kostar det brittiska skattebetalare att försörja asylsökare som fått avslag och inte längre har rätt att befinna sig i landet. Ayslsökande med avslag har rätt till utbetalningar om de inte har några andra medel att försörja sig fram till dess att de lämnar landet. Beloppet ska täcka deras boendekostnad plus £35.39 (376 kr) per vecka för mat och annat. Utbetalningarna ska vara tillfälliga, men 2000 personer har mottagit dem i över ett år.
Sedan den nuvarande koalitionsregeringen kom till makten 2010 har £100 miljoner (över en miljard kr) spenderats på detta sätt. Oppositionen (som under sin tid i regeringsställning ökade på massinvandringen till skyhöga nivåer) är nu kritisk mot regeringen.
Antalet asylsökande som fått bifall har halverats under de senaste tre åren.
Medan de väntar på utvisning lever en del som prinsar. På en förläggning finns gym, IT-center och bibliotek, och nyligen har det anlagts en fotbollsplan till en kostnad av £80,000 (ca 850 000 kr). Samtidigt tvingas skolor i närheten att sälja sina marktillgångar för att finansiera sin verksamhet.
Asylsökare på bidrag har också påkommits med dyra iPads, mobiler och storbilds-TV. Man kan undra hur de fått tag på sådana..? Inte kan det väl vara så att de kommit åt dem på olaglig väg..? Inspektörerna tror dock att dessa familjer istället är mer välbärgade än de vill medge.
I vissa fall var det uppenbart att hyresgästerna kan ha en högre inkomstnivå än den som kan förväntas av någon på den lägsta bidragsnivån. Det finns en risk att individer och familjer kan bo i fastigheter som de inte är berättigade till, och på så sätt berövar andra mer behövande dessa resurser.
I Storbritannien finns en regel att kommuner kan ta emot upp till en asylsökande per 200 invånare, något som uppenbarligen inte är fallet i Sverige. Men de firmor som fått i uppdrag att tillhandahålla bostäder för asylsökande kan inte hålla takt med efterfrågan, och regeringen vill nu kräva tillbaka en del av pengarna de fått.
Brittiska staten lägger £150 miljoner (ca 1,6 miljard kr) om året på bostäder till 23 000 asylsökande medan deras ärenden utreds.